Mont Ventoux

1 juni 2016 - Haarlem, Nederland

Het beklimmen van de Mont Ventoux zal ergens in juli onderdeel zijn van mijn fietstocht naar het Zuiden.

De afstand alleen al omhoog bedraagt 21,5 km op een hoogte van 1.909 meter en met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Ik word al moe als ik er aan denk maar we gaan ervoor en bovendien what goes up goes down!

De Mont Ventoux is misschien wel de meest legendarische berg om met de fiets te beklimmen. In ieder geval de meest beschreven berg. De top van de Mont Ventoux ligt op 1909 meter hoogte.  Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast.

De Mont Ventoux is bekend doordat de beklimming herhaaldelijk is opgenomen in de Tour de France, vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’. Onlosmakelijk met de berg verbonden is de wielrenner Tommy Simpson, die op 13 juli 1967 tijdens de beklimming overleed.

Start van de klim in Bedoin

In Bedoin bij de fontein staat het bord van de Ventoux met de hoogtemeters en de afstand. Dit is tevens het startpunt. Vanaf hier vertrek je in oostelijke richting en volg je de D974 naar de top van de Ventoux. Onderweg vind je met regelmaat de bekende Franse wit-gele routepaaltjes met daarop het stijgingspercentage en de afstand tot de top.

KM 1-6 | 4%
Bedoin tot Saint-Esteve

De eerste 6 kilometer verlopen geleidelijk met stijgingspercentages rond de 4%. Eenmaal Bedoin uit fiets je door weilanden en bij goed weer zie je aan je linker hand het weerstation op de top van de Ventoux al liggen. Voor je aankomt bij Saint-Esteve, passeer je de dorpjes Les Pousse-Chien, Sainte-Colombe en Les Bruns.

KM 6-15 | 9-10%
Het bos, de hel.

Eenmaal in Saint-Esteve neem je een haarspeldbocht naar links en fiets je het bos in. Je krijgt hier direct 10% voor de kiezen en de klim is nu ‘voor het echie’ begonnen. De volgende 8 kilometer zijn een aaneenschakeling van lange rechte stukken en flauwe bochten met een stijgingspercentage tussen de 9% en 10%. Dus neem de  twee haarspeldbochten die je in het bos tegen komt bij KM 10 & KM 14 zoveel mogelijk buitenom, want dit zijn de enige ‘relax’ momenten dat je geen 9% hoeft weg te trappen.

Warm, windstil, vliegen om je heen, te hard van start gaan: als het op de top niet waait, dan is het bos het zwaarste gedeelte van de klim. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het bos een uitdaging. Met name de wanhoop of je ooit Chalet Reynardt nog gaat tegenkomen: door de lange rechte stukken met flauwe bochten is het lastig orienteren en lijkt er soms geen einde aan te komen.

KM 15
Chalet Reynard

Na 9 kilometer ploeteren op 9% vlakt de weg af en kan de spanning dan eindelijk van de benen. Bij helder weer zie je door de struiken heen de weertoren op de top opdoemen en spreidt het karakteristieke kale maanlandschap zich voor je uit. Na 500 meter kom je op een grote parkeerplaats met aan het einde cafe-restaurant Le Chalet Reynard. Aan het einde van de parkeerplaats links beginnen de laatste 6 kilometer van de Ventoux.

KM 15 – 20 | 6-8%
Door het kale maanlandschap

Vanaf Reynard is het nog 6 kilometer fietsen naar de top van de Ventoux door het welbekende kale maanlandschap. De weg slingert over de flank van de Ventoux, waarbij je het weerstation bij elke bocht dichterbij ziet komen. Het stijgingspercentage van de komende 5 kilometer ligt tussen de 6% en de 8%. Een verademing vergeleken na de zware kilometers door het bos, maar het is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden hoe zwaar dit stuk is. Waait het hard en heb je wind tegen is dit stuk zwaarder dan het bos.

KM 20 – 21,5 | 11%
Laatste loodjes naar de top

Een bocht naar links en je krijgt 1 kilometer 11% voor de kiezen naar de top van de Mont Ventoux. De meters na de laatste bocht naar rechts langs het witte gebouw richting de eindstreep zijn nog steiler. Op de top vind je de finish lijn op het asfalt en natuurlijk het ‘Sommet Mont Ventoux’ bord voor de foto. Er bevinden zich hier een restaurant en een aantal souvenirwinkels.

Bron Fietsbeklimmingen.nl