Voorwoord
9 mei 2026 - Haarlem, Nederland
Beste familie en vrienden,
Daar gaan we weer. Opnieuw stappen we op de fiets, dit keer van Haarlem naar Avignon.
De voorbereidingen zijn alweer begonnen: routes bekijken, fietsen nakijken en langzaam toeleven naar vertrek. De tocht van vorig jaar langs de Loire en de Atlantische kust bleef nog lang hangen. Blijkbaar lang genoeg om alweer plannen te maken voor een nieuw avontuur.
Op 23 mei vertrekken we vanuit Haarlem. Gewoon vanaf huis, wat misschien wel het mooiste begin van een reis is. Eerst richting Maastricht om rustig in het ritme te komen. Daarna volgen we de Véloroute du Soleil verder naar het zuiden, richting Avignon. En als het onderweg goed voelt, fietsen we misschien nog wat verder. In totaal verwachten we ongeveer 1.600 kilometer af te leggen.
De eerste dagen gaan nog door vertrouwd landschap: Nederlandse en Belgische wegen, weilanden, akkers en kleine dorpen. Altijd even wennen voor benen en conditie, maar na een paar dagen ontstaat vanzelf weer dat eenvoudige ritme van onderweg zijn.
Verder naar het zuiden verandert het landschap langzaam. In de Bourgogne komen de heuvels en wijngaarden, oude dorpen en stille wegen. Vanaf Lyon volgen we de Rhône via de ViaRhôna, steeds verder richting Zuid-Frankrijk. Het licht wordt zachter, de avonden langer en het leven lijkt zich steeds meer buiten af te spelen.
Misschien is dat wel wat ons zo aantrekt in dit soort reizen: de eenvoud van elke dag onderweg zijn. Fietsen, kijken, eten, slapen en langzaam steeds verder naar het zuiden trekken.
We hebben er veel zin in.
Mark en Petra

Ik ga jullie volgen